Romanii vor incepe si ei sa citeasca in format electronic carti si alte publicatii insa o explozie a acestui fenomen nu va avea loc mai devreme de doi ani - pentru ca cerere va fi stimulata numai daca pretul echipamentelor va scadea sub 200 de euro, cred reprezentantii mai multor edituri locale.
"Probabil ca intr-o perioada de 1-2 ani preturile dispozitivelor va scadea semnificativ (spre 100-150 de euro) si cei mai importanti editori vor realiza si transpunerea cartilor in format electonic", a declarat pentru ZF Gabriel Scinteia, chief operating officer al Editurii ALL.
Curtea Veche: Piata are un potential urias
Maria Desmirea, PR Assistant la Curtea Veche, este de parere ca e-readerele nu sunt inca promovate in Romania. "Principalul obstacol in Romania tine de faptul ca la noi e-readerele nu sunt suficient de mult promovate. Consider ca piata are un potential urias si cred ca exista un target pentru acest gen de lectura. In special tinerii sunt foarte receptivi la aceste dispozitive, avand in vedere faptul ca sunt obisnuiti sa citeasca foarte mult in format digital", spune aceasta. Curtea Veche discuta in prezent cu LibrariaDigitala.ro pentru publicarea unor titluri in format electronic.
Potrivit lui Scinteia, la nivel mondial e-readerul Kindle, distribuit de Amazon si cele de la Sony sunt liderii domeniului insa tehnologia este departe de a se maturiza. "Moda cititoarelor in forma pe care o stim acum va trece chiar inainte de a se maturiza si se va ajunge la dispozitive mai complexe de genul tablet PC-urilor care pe langa posibilitatea de a rula carti in format electonic vor fi capabile de a rula aplicatii multimedia (muzica, film), aplicatii office gen foi de calcul si editoare de text", a adaugat reprezentantul Editurii ALL.
Nemira: ne pregatim de lansarea primei platforme de carti digitale
Vlad Puescu, f