Majoritatea cetăţenilor din noile state membre UE consideră că nivelul de trai s-a deteriorat în ultimii cinci ani, nemulţumirea manifestându-se în principal în Bulgaria, Ungaria, Grecia şi România, arată un raport al Comisiei Europene şi un sondaj Eurobarometru, date publicităţii marţi la Bruxelles.
Raportul CE despre "Situaţia socială în Uniunea Europeană - 2009" arată că există "diferenţe mari" între cele 27 de state membre UE, mulţi cetăţeni din noile state UE fiind de părere că nivelul de trai s-a deteriorat în ultimii cinci ani. Nivelul cel mai scăzut de mulţumire se constată în Bulgaria, Ungaria, Grecia şi România. Şi sondajul Eurobarometru arată că există diferenţe mari între statele membre - cel mai înalt nivel de mulţumire fiind în statele nordice şi Benelux, iar cel mai scăzut nivel de mulţumire, în Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia şi România.
Raportul CE relevă că, faţă de acum 10 ani, europenii cheltuiesc o parte mai mare din venituri pe costuri legate de locuinţă, în timp ce datoriile ipotecare au crescut foarte mult în UE. Majoritatea cetăţenilor UE din Europa Centrală şi de Est sunt proprietari ai locuinţelor, iar cheltuielile de reparaţii, întreţinere şi combustibil reprezintă aproximativ 90% din costurile totale legate de locuinţă. De asemenea, raportul arată că mulţi europeni consideră că locuiesc în condiţii precare.
Concluzia generală a Eurobarometrului este aceea că europenii sunt, în general, mulţumiţi de situaţia lor personală, dar sunt mai puţin mulţumiţi atunci când este vorba de situaţia economică, serviciile publice şi politicile sociale din ţara lor.
Majoritatea cetăţenilor din noile state membre UE consideră că nivelul de trai s-a deteriorat în ultimii cinci ani, nemulţumirea manifestându-se în principal în Bulgaria, Ungaria, Grecia şi România, arată un raport al Comisiei Europene şi un son