Un spray inventat de cercetătorii turci ţine la distanţă bacteriile, petele şi păstrează parbrizul curat chiar şi pe viscol. Nanopool, firma germană care deţine drepturile invenţiei turceşti, susţine că spray-ul produs cu ajutorul nanotehnologiei va ţine casele, spitalele, şi şcolile mai curate.
O simplă pulverizare a unei pelicule din fibră de sticlă îndepărtează bacteriile periculose de pe toate tipurile de suprafeţe, protejează hainele împotriva petelor şi menţine gustul nealterat al vinului, scrie „The Daily Mail".
Soluţia-minune pe bază de siliciu, curăţă cuptoarele şi băile numaidecât, iar un singur spray îi poate fi suficient unei gospodine pe durata unui an.
Utilizat pentru curăţarea parbrizului, spray-ul Nanopool face ca apa sau zăpada să alunece de pe geam, astfel încât şoferii să nu mai fie nevoiţi să folosească ştergătoarele în timp ce conduc.
O pulverizare acţionează mai multe luni
În amestec cu apa sau cu alcoolul, pulverizat pe podea în salonul unui spital sau în baia de acasă, de pildă, sprayul lasă o peliculă foarte fină, de sute de ori mai subţire decât un fir de păr.
Potrivit jurnaliştilor britanici, Nanopool nu numai că îndepărtează apa, bacteriile sau murdăria, ci este rezistent şi la căldură sau la acţiunea razelor ultraviolete, fiind imposibil de observat cu ochiul liber. Mai mult, spre deosebire de substanţele chimice de înălbire spray-ul este prietenos şi cu mediul înconjurător.
Firmele de procesare a hranei din Germania care au testat soluţia au constatat că Nanopool lasă suprafeţele mai sterile decât substanţele chimice de înălbire.
Alte teste efectuate în Turcia au arătat că suprafeţele din piatră „îmbrăcate" în această soluţie sunt protejate împotriva intemperiilor şi devin mai uşor de curăţat, chiar şi atunci când sunt împânzite de graffiti.
În plus, plantele pe care se aplică o