Preşedintele american, Barack Obama, este primul lider de la Casa Albă după mai mult de 15 ani care nu participă la summitul Uniunea Europeană Statele Unite din luna mai din Spania, iar europenii au sentimentul că Washingtonul îi tratează mai rău, deoarece acesta şi-a întors faţa către Asia în noua conjunctură mondială.
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a negat zvonurile că Obama va lipsi de la summit pentru a-şi reduce agenda internaţională în 2010 ca urmare a problemelor interne, precizând că preşedintele nu îşi luase angajamentul că va participa, se arată într-un comentariu Stratfor. Anularea participării lui Obama la acest summit vine după un răspuns european relativ moderat la Conferinţa internaţională de la Londra, din 28 ianuarie, cu privire la suplimentarea eforturilor europene în Afganistan.
Printre explicaţiile alternative oferite de "surse anonime" din cadrul Guvernului american presei de peste Ocean se numără şi nemulţumirea Washingtonului faţă de structura de conducere neclară a UE. Întrebarea care se pune vizează mesajul pe care Obama doreşte să îl transmită europenilor, care în mod cert nu vor trece cu vederea gestul său.
Potrivit Stratfor, este posibil ca Obama să vrea să le arate europenilor că nu are de ce să se întâlnească cu ei dacă reuniunile nu aduc nimic substanţial. America spune Europei că aşteaptă din partea ei angajamente mai importante. Angajament pe care Europa va avea ocazia să îl probeze în curând, în contextul în care termenul-limită până la care Iranul trebuie să răspundă presiunilor internaţionale de a-şi sista programul nuclear expiră în februarie.
SCHIMBARE DE ERĂ
La rândul său, AFP arată că neparticiparea lui Obama la summit este o lovitură dată atât premierului de la Madrid, José Luis Rodriguez Zapatero, care făcuse din dialogul transatlantic o prioritate a preşedinţiei spaniole a UE, cât ş