După ce şi-a omorât vremea vânând ilegalităţile şi incompatibilităţile de care se făceau vinovaţi slujbaşi mărunţi din primării, prefecturi şi consilii judeţene, sau cel mult funcţionari publici de importanţă secundară, adică plevuşca, iată că ANI ne-a surprins pe toţi, atacând peştii cei mari: în ianuarie, 2010, primarul Klaus Johannis, foştii miniştri Sorina Plăcintă şi Eugen Nicolăescu, deputatul PNL Mihăiţă Calimente şi însuşi preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, au făcut obiectul sesizărilor înaintate de Agenţia Naţională de Integritate către Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
Astfel, primarul Sibiului este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 23 aprilie 2003 (data intrării în vigoare a Legii nr. 161/2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) şi 18 mai 2004. Cazul fusese semnalat încă din noiembrie de Evenimentul zilei, dar ignorat de restul mass-media în perioada campaniei. Sorina Plăcintă este acuzată că nu şi-a declarat calitatea de administrator a trei societăţi comerciale, iar lui Eugen Nicolăescu i se impută faptul că nu a declarat donaţii în valoare de 175.000 de lei primite în campania electorală din 2008. Toţi şi-au susţinut nevinovăţia, exprimându-şi totodată încrederea în instituţiile statului. Doar Mircea Geoană a ripostat violent. E adevărat, cazul său are o miză politică mult mai mare, dar este şi ceva mai complicat, iar inspectorii ANI au produs argumente extrem de incomode pentru liderul PSD.
Aşadar, Mircea Geoană şi soţia sa Mihaela sunt acuzaţi de fals în declaraţii în legătură cu achiziţionarea unui apartament şi a două locuri de parcare în valoare de 733.000 de euro. Totodată, ANI susţine că preţul la care doamna Geoană a achiziţionat 17 loturi de teren a fost subevaluat, fiind de 14 ori ma