Restructurarea segmentului energetic prin gruparea companiilor strategice din energie in doi giganti, Electra si Hidroenergetica, ii imparte pe specialistii din piata in doua tabere in ceea ce priveste avantajele si dezavantajele acestui plan urias de reorganizare.
Desi neclaritatile care inconjoara acest proiect inca persista, chiar daca dezbaterile pe tema lui dureaza de circa un an, initiativa actualului ministru al economiei Adriean Videanu realizeaza pasi rapizi spre concretizare, ultimul fiind aprobarea guvernului asupra hotararii de infiintare a celor doua companii.
Potrivit studiului care a stat la baza infiintarii celor doua companii, acestea ar urma sa aiba in prima faza 45%, respectiv 40%, din partea de productie de energie electrica, dupa ce companii precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau complexurile energetice vor fi puse laolalta.
"Nu avem nicio idee despre modul de tranzactionare a energiei in cadrul acestor companii. Am facut mai multe solicitari, dar nu am primit niciun raspuns", spune Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade, divizia de trading cu energie electrica din cadrul CEZ Romania.
Magneti pentru bani sau nu?
Unul dintre cele mai importante lucruri care s-au regasit in discursurile autoritatilor privind sprijinirea acestui proiect de reorganizare a fost cresterea posibilitatilor celor doua companii de a lua credite pentru a-si sustine programele de investitii.
"In momentul in care a avut loc ultima restructurare a sistemului, la fel a fost pusa problema numai ca atunci nicio banca nu dadea credite tocmai pentru ca erau toate companiile la un loc si nimeni nu stia de fapt care sunt costurile sau cum circulau banii. Daca nu vor fi eficientizate companiile, banii care ar urma sa vina de la institutiile financiare pentru investitii in urma infiintarii celor doi giganti, sunt doar povesti", mai crede Lung