Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa taie in sedinta de maine un sfert de punct procentual sau chiar jumatate de punct din dobanda de politica monetara, care este acum de 7,5% pe an.
Dupa ce BNR a luat prin surprindere piata in ianuarie, cu o reducere de jumatate de punct procentual a dobanzii-cheie la leu, acum analistii sunt mai optimisti, avand in vedere ca acordul de finantare incheiat cu Comisia Europeana si FMI a reintrat in grafic. In plus, inflatia este asteptata sa incetineasca semnificativ anul acesta, in conditiile in care cererea de consum ramane slaba, dupa ce a urcat usor in decembrie anul trecut, la 4,7%. Astfel, chiar si dupa o reducere de jumatate de punct, dobanda BNR ar ramane cu mai mult de doua puncte peste nivelul actual al inflatie.
Austriecii de la Erste Bank, care detin indirect pachetul de control la BCR, cea mai mare banca locala, iau in calcul o scadere cu jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara, pana la 7% pe an.
"BNR ar putea sa ia in considerare imbunatatirea sentimentului investitorilor straini", comenteaza analistii Erste Bank, care noteaza ca o asemenea decizie ar sustine si revenirea consumului privat si ar incuraja investitiile firmelor.
Ceva mai ponderata este proiectia italienilor de la UniCredit. "Cel mai probabil Banca Nationala va reduce dobanda-cheie cu un sfert de punct procentual saptamana aceasta, iar o relaxare a rezervelor minime obligatorii este de asemenea posibila", comenteaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac, filiala locala a grupului. Bancile sunt obligate sa pastreze in conturi la BNR 15% din fondurile atrase in lei si 25% din fondurile atrase in valuta. Ultima data BNR a redus rezervele minime la valuta cu 5 puncte procentuale in noiembrie, pentru a permite statului sa se imprumute in valuta, astfel incat sa isi acopere cheltuielile pe sfarsit