Disponibilizările de la stat împart orădenii în două tabere. Unii se bucură de economie, alţii se sperie de aglomeraţie. Zeci de angajaţi din instituţiile subordonate Consiliului Judeţean şi Local vor rămâne pe drumuri în această primăvară.
Restructurările se fac prin reîmpărţirea atribuţiilor actualilor angajaţi. „Acolo unde există posturi de jurişti la mai multe departamente spre exemplu, responsabilitatea va fi preluată de Departamentul Juridic şi astfel se reduc posturi”, a explicat Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Dacă pe orădeni îi va costa mai puţin funcţionarea Primăriei, timpul pierdut la ghişee ar putea fi mai mare. „Şi la ITM, şi la Primărie, mulţi funcţionari publici lucrează în bătaie de joc”, s-a plâns orădeanca Mariana Mureşan, nemulţumită de cum i se vorbeşte la ghişee, mai ales când e aglomerat. „Stăm la cozi interminabile şi ni se trântesc dosare în silă. Funcţionarii nu fac faţă numărului mare de cereri”, a mai spus femeia. Ea se teme că prin noi reduceri de personal, cozile vor fi mai mari, iar nervii contribuabililor vor fi mai greu încercaţi.
Concedierile încep în martie
Primăria Oradea se pregăteşte pentru al treilea val de concedieri din ultimul an. Măsurile vin pe fondul reducerilor drastice de cheltuieli pe care municipalitatea trebuie să le facă. În aceeaşi situaţie se află şi Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor. La ultimele două instituţii, se concediază doar câte zece persoane, iar şefii speră că o parte din posturi se vor elibera prin pensionare.
Angajaţii care rămân vor prelua responsabilităţile colegilor. „Funcţionarea primăriei îi costă pe orădeni 220 de milioane de lei pe an. Sunt banii din taxele achitate de contribuabili“, a explicat Bolojan. Disponibilizările din 2010 vor începe în luna martie.
Se reduc funcționarii
Vântul şomajului bate şi la alte uşi. „Sperăm s