Râsul urmat de contorsionarea întregului corp este parte din vocabularul universal al oamenilor, dar se manifestă în situaţii diferite, în funcţie de cultură. Fie că este o formă a limbajului nonverbal sau o manieră de exprimare a emoţiilor, specialiştii explică faptul că acest comportament rămâne o mare enigmă pentru ştiinţă.
Imaginaţi-vă că staţi în faţa unui prieten şi deodată faţa începe să i se convulsioneze involuntar. Muşchii faciali, în special cei ai buzelor, i se extind, iar în ochii lui vezi o anumită expresie... Glasul său vibrează şi se aude o serie de sunete expiratorii consecutive şi cadenţate.
În mod ciudat, nimeni din jurul vostru nu-şi întoarce privirea la prietenul respectiv, chiar dacă ar părea că se sufocă, în timp ce umerii lui tremură şi întregul corp i se contorsionează. Nu e un motiv de panică, asta se-ntâmplă când persoana de lângă tine râde cu poftă.
Citiţi şi:
Copiii nu ştiu de unde vine mâncarea
Fumatul „rupe“ dinţii
Motivele unui asemenea comportament sunt variate, dar mecanismul râsului este întotdeauna acelaşi: inspiraţie adâncă şi scurte contracţii spasmodice ale toracelui, în special ale diafragmei. De aici şi vorba: „râd de se ţin cu mâinile de burtă".
Cercetătorii spun că râsul se produce frecvent la om şi că, cel mai probabil, este cauzat de un lucru auzit la un moment dat, în conversaţie, indiferent dacă emiţătorului i s-a părut sau nu amuzant. În funcţie de educaţia şi de cultura fiecărui om, interpretarea realităţii, în general, şi conexiunile pe care le facem, în particular, explică de ce nu râdem toţi la aceeaşi glumă sau în aceleaşi situaţii.
Un mister pentru cercetători
„Trăim într-o lume în care cercetarea a atins un nivel de vârf. Cu toate acestea, râsul rămâne o enigmă, fiind unul dintre cele mai puţin cunoscute comportamente umane. Se ştiu foarte puţine lu