În întreaga Peninsulă Iberică funcţionează peste 100 de organizaţii ale compatrioţilor noştri, însă doar puţine au o activitate constantă şi proiecte în derulare. Reporterii „Adevărul“ au încercat să se înscrie în mai multe asociaţii înfiinţate de compatrioţi, prezentându-se drept studenţi români recent sosiţi în Spania, dornici de proiecte culturale.
”Pâine pe pâine“, pentru o limuzină
Asociaţiile din Spania plătesc românilor biletul spre casă
Campania ”Hola, soy Rumano!”, după un an
Compatrioţii nu mai vor să fie numiţi „căpşunari“
Ar trebui să aibă cei peste 800.000 de români din Spania o sărbătoare a lor?
Cum se finanţează asociaţiile româneşti: "Noi nu le cerem, ei nu plătesc"
Intenţiile noastre erau să ne înscriem într-o asociaţie de români, să ne oferim să ajutăm, ca voluntari, la activităţile acesteia şi chiar să prezentăm propriile noastre proiecte. Am selectat, prin tragere la sorţi, câteva dintre cele 119 asociaţii înscrise pe lista de pe pagina de internet a Ambasadei României de la Madrid, listă actualizată anul trecut.
După primele încercări, ne-am întrebat dacă nu cumva organizaţiile pe care le căutăm au caracter secret, pentru că nu am reuşit să aflăm datele de contact ale acestora, fie că era vorba de telefon, adresă sau pagină pe internet. Multe altele au date de contact greşite.
La telefonul Asociaţiei Solidaritatea Românească din localitatea madrilenă Mejorada del Campo răspunde o spanioloaică din Galicia, care ne asigură că numărul respectiv nu a fost al niciunei organizaţii. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Asociaţia Româno-Moldavă Trajano, la numărul de telefon al căreia a răspuns preşedintele organizaţiei de imigranţi africani CEPAIM.
Situaţii asemănătoare au fost şi în cazul organizaţiilor: Asis, AREA, Români pentru Spania şi Asociaţia de Români din Navarra „Român