Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INSSE) volumul afacerilor din comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor) a scazut anul trecut cu 10,3%, cea mai puternica „frana” fiind reducerea vanzarilor de carburanti.
In decembrie comertul si-a mai revenit, inregistrand usoare cresteri ale volumului, de 9,6%. Cel mai puternic au crescut vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au urcat cu 23,4% fata de noiembrie, din cauza cumparaturilor facute cu ocazia Sarbatorilor de iarna.
Unele patronate din industria alimentara au repetat la inceputul lui 2010 mai toate amenintarile din 2009: ca vom avea de suportat scumpiri mari, indeosebi la carne si la produse din carne, dar si la multe alte produse. S-a adeverit ceva din ce ne-au spus in 2009? Absolut nimic Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
Comparativ cu decembrie 2008, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut in decembrie 2009 atat ca serie bruta, cat si ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 8,5% si, respectiv, cu 6,1%, se mai arata in comunicatul Statisticii.
Pe fondul unei inflatii in scadere, a presiunilor salariale tot in scadere, a importurilor avantajate de un leu apreciat, a scumpi produsele ar echivala cu taiatul cracii de sub picioare.
Motivul invocat de patronatele din industria alimentara, cel al taxei fast-food, este insuficient argumentat. Nivelul taxei, care urmeaza sa fie negociat cu firmele (si care inca nu a fost aprobat) poate fi absorbit de companii, fara sa fie trecut in pretul final.
Evolutia preturilor la carnea de pasare,
lapte si paine, in 2009
Sursa: Napoleon Pop, membru CA al BNR
„Jucatori dintre cei care, an de an, in ianuarie, produc un zgomot inflationist asurzitor, amenintand