Actualizarea cursului de schimb la nivelul de 4,25 lei/euro va determina majorarea pretului medicamentelor de la 1 aprilie, impactul maximal fiind estimat de producatorii internationali la maximum 6%.
"Aceasta ajustare poate sa aiba loc numai in limita a ceea ce se schimba ca si curs valutar. Politica Ministerului Sanatatii nu vizeaza cresteri de preturi, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevazut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, fata de patru lei", a declarat ministrul sanatatii Cseke Attila citat de Mediafax. Ministerul nu a facut estimari cu privire la procentul cu care pretul acestor produse va creste.
Potrivit legislatiei in vigoare, actualizarea pretului medicamentelor din import care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala se face anual pe baza cursului de schimb stabilit in bugetul de stat. Potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), aceasta categorie de medicamente genereaza sub 60% din intreaga piata farma, estimata la 1,8-1,9 mld. euro anul trecut.
"Teoretic impactul maxim este 6,25%, adica diferenta dintre nou curs de schimb si actualul nivel luat in calcul. Preturile vor fi insa influentate si de cursul de schimb al monedelor care nu fac parte din zona euro si care au avut evolutii diferite", a spus Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM. Pentru medicamentele ce provin din state care nu au trecut la euro, cursul de schimb luat in calcul este cel oferit de Comisia Nationala de Prognoza.
Potrivit Mediafax, cel mai mult se vor scumpi medicamentele din Elvetia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11% pentru ca leul s-a intarit fata de zlot.
Actualizarea cursului de schimb la nivelul de 4,25 lei/euro va determina majorarea pretului medicamentelor de la 1 aprilie, impactul maximal fiind estimat de producatorii intern