Potrivit unei hotărâri, aceste unităţi trebuie să recupereze sume restante de anul trecut, deşi, plata deconturilor pe 2009 se face greu de către Casa de Asigurări, fapt pentru care unii dintre administratori şi-au închis deja afacerile.
Din cauza problemelor legate de plata cu întârziere a deconturilor, mulţi administratori ai unităţilor farmaceutice le-au vândut la preţuri foarte mici pentru a-şi acoperi datoriile către furnizori, iar alţii au restrâns activitatea, potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.
„La noi nu s-a pus problema desfiinţării, deşi ştiu alte unităţi care au suspendat activitatea, dar la sfârşitul anului s-au făcut restructurări, multe dintre colegele mele fiind date în şomaj", spune o farmacistă din Ploieşti, Antonia Mircescu.
„Nu sunt probleme"
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a Judeţului Prahova, hotărârea Guvernului dată în septembrie 2009, pentru modificarea şi completarea contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anul 2009 este întocmai respectată.
„Decontarea medicamentelor pentru activitatea curentă a anului 2009 se efectuează în ordine cronologică până la 180 de zile calendaristice de la data validării facturilor, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie", explică economistul Oana Bucur, directorul general la CAS Prahova.
Deconturi cu întârziere
Nu de aceeaşi părere este însă preşedintele Colegiului Farmaciştilor care spune că deşi hotărârea a fost aprobată în septembrie 2008, ea nu a fost pusă în aplicare din octombrie, aşa cum trebuia.
„De la începutul acestui an se efectuează plata lunar, astfel că sumele datorate în luna iunie 2009 au fost achitate în luna ianuarie 2010, iar cele din iulie urmează să fie