Banca centrală a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte de bază, până la 7%, cel mai mic nivel din noiembrie 2007. BNR a dat astfel, pentru a doua oară în acest an, un semnal clar de reducere a dobânzilor la creditele acordate de băncile comerciale.
În prima şedinţă de politică monetară din acest an, ce a avut loc la 5 ianuarie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât să reducă dobânda de la 8% la 7,5%.
Decizia de astăzi se aplică de la 4 februarie, BNR menţinând nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Dobânda de politică monetară s-a mai situat în perioada iunie - noiembrie 2007 la nivelul de 7% pe an, ajungând atunci la minimul istoric pentru rata utlizată de BNR. Banca centrală a mai transmis, printr-un comunicat, că va continua să gestioneze lichiditatea din sistemul bancar. Instituţia a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, iar documentul va fi prezentat publicului la 5 februarie.
Decizie aşteptată
Toţi analiştii bancari intervievaţi de ziarul „Adevărul" au declarat, ieri, că BNR va repeta decizia din prima şedinţă de politică monetară a anului şi va reduce dobânda de referinţă. De asemenea, cele mai multe opinii acreditau o reducere cu 0,5 puncte procentuale, la fel ca la 5 ianuarie 2010.
Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, o astfel de decizie este motivată de încrederea băncii centrale în procesul dezinflaţionist şi de dorinţa instituţiei de a stimula creditarea economiei.
„Începând cu luna februarie, vom intra pe un trend dezinflaţionist, care se va menţine pe parcursul anului. În plus, reducerea cu 0,5% vine ca un semnal clar din partea FMI şi a Comisiei Europene că ne-am îndeplinit ţintele din acordul stand-by şi că, prin urmare, BNR îşi permite o relaxare a pol