Recentele plecari din grupul independentilor condus de ministrul Gabriel Oprea confirma ideea ca gruparea este o anticamera a PDL, fostii membri ai PSD si PNL trecand pe aici in drumul lor spre partidul de guvernamant.
Codurile de Procedura Penala si Civila, Legea responsabilitatii fiscale, Legea unitara a pensiilor, Legea minoritatilor nationale, dar si transpunerea rezultatelor referendumului din 22 noiembrie se numara printre prioritatile Guvernului Boc. Adoptarea acestora, dar si a altor proiecte delicate depinde de majoritatea fragila pe care PDL si UDMR au reusit sa o incropeasca in Parlament, cu ajutorul minoritatilor nationale si al "dezertorilor" din PSD si PNL. Fata de momentul investirii pe 21 decembrie, grupul condus de Gabriel Oprea (recompensat cu functia de ministru al Apararii) a mai castigat cativa membri, dar a si pierdut cativa, care au trecut de tot in "barca" PDL. De pilda, numai primele doua zile ale acestei sesiuni au consemnat trecerea a trei deputati – Cristian Ion Burlacu, Dan-Mihai Marian si Gheorghe Coroama – din grupul lui Oprea in grupul democrat-liberal.
In grupul independentilor au ramas asadar 15 deputati, care pot asigura, alaturi de grupurile PDL, UDMR si cel al minoritatilor nationale, nu doar adoptarea legilor ordinare (pentru care este necesar votul majoritatii celor prezenti), dar si a celor organice (pentru care este nevoie de votul majoritatii alesilor). Nu la fel de buna se prezinta insa situatia in Senat pentru coalitia aflata la putere. Aceasta, pentru ca PDL, UDMR si independentii strang doar 65 de voturi, cu patru mai putin decat le-ar fi necesar pentru adoptarea unor legi organice.
In plus, abia ieri senatorii independenti au reusit sa indeplineasca etapa procedurala a infiintarii propriu-zise, urmand sa primeasca resursele financiare si logistica necesare functionarii grupului. P