Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabilă din data de 4 februarie, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.Decizia Băncii Centrale a fost anticipată de către analiştii financiari şi dă semnalul dezgheţării creditării. "Eu aş miza pe o reducere de 0,5 puncte procentuale. Motivul principal îl repr
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabilă din data de 4 februarie, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Decizia Băncii Centrale a fost anticipată de către analiştii financiari şi dă semnalul dezgheţării creditării.
"Eu aş miza pe o reducere de 0,5 puncte procentuale. Motivul principal îl reprezintă încadrarea în termen foarte scurt, până în februarie, în culoarul ţintit de inflaţie, şi ca urmare a aprecierii monedei naţionale. În al doilea rând, respectarea acordului cu FMI şi CE permite relaxarea politicii monetare, fiind aproape sigur că vom primi tranşele a treia şi a patra. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere încercarea de relaxare a creditării prin intermediul unor dobânzi în scădere", declara, ieri, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
La rândul său, economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că o scădere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară este justificată de inflaţia în scădere şi sentimentul mult mai bun pentru moneda naţională din parte investitorilor străini.
"În primele şase luni vedem inflaţia în jur de 3,5%, ceea ce e un factor important pentru dobânzi mai mici. Cum