In urma articolului "Incognito in laboratoarele secrete din Arad si Timisoara: 600 de euro pentru copiii-cobai", publicat de Romania libera pe 1 februarie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului s-a autosesizat, cerand Institutului Cantacuzino clarificari asupra modului in care se face testarea vaccinului Cantgrip pe copii. Pe de alta parte, spre deosebire de Romania, legislatia europeana in acest domeniu este mult mai stricta.
In timp ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) sustine ca investigatiile clinice pe copii sunt guvernate de principiile cuprinse in Regulile de buna practica din Studiul Clinic (BPSC), Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a deschis o ancheta proprie si cere lamuriri legate de conditiile in care se deruleaza aceste teste la Arad. "Am facut mai multe solicitari, dar nu avem inca nici o reactie. Asteptam raspunsul de la Institutul Cantacuzino, de la ANM si de la Directia pentru Protectia Copilului Arad. Am solicitat sa ni se transmita care sunt procedurile prin care se realizeaza testarea cu vaccinul Cantgrip, daca firma are autorizatie, cum au fost selectati copiii, cum sunt monitorizati si daca parintii sunt indreptatiti la aceste compensatii financiare conform legislatiei Ministerului Sanatatii", a declarat Izabela Popa, purtatorul de cuvant al ANPDC.
Expertii in protectia copilului sustin ca sunt pusi pentru prima data in fata unei astfel de situatii si au nevoie de timp sa analizeze legislatia in domeniu. "Noi am intrat pe site-ul ANM, ne-am uitat pe ce legislatie au acolo, dar e destul de greu din afara sa-ti dai seama care sunt procedurile", mai spune Izabela Popa.
In acest timp, ANM se disculpa, sustinand ca Ministerul Sanatatii este cel care autorizeaza site-ul in care se efectueaza studiul clinic, eliberand autorizatia pentru efectuarea studiilor clinic