» Grecia, care incearca sa iasa din cea mai grava criza financiara din ultimii 16 ani si sa evite un program de asistenta financiara, este afectata de o coruptie generalizata si de evaziune fiscala. Comisia Europeana se va pronunta astazi asupra planului de stabilitate propus de premierul elen.
Datoria Greciei de 300 miliarde euro ingrijoreaza Europa, Atena sustine ca va reusi sa stabilizeze economia, in timp ce tara este perceputa ca avand o criza politica endemica si o coruptie generalizata. O analiza a agentiei Bloomberg, care il citeaza pe Costas Bakouris, directorul pentru Grecia al organizatiei Transparency International (TI), releva ca, alaturi de Bulgaria si Romania, Grecia se numara printre cele mai corupte tari din UE, fiind comparabila cu "o Columbie infestata de cocaina".
Bakouris arata ca problemele economice ale Greciei sunt exacerbate de coruptie, premierul Georges Papandreou promitand combaterea infractiunilor financiare care au contribuit la ingroparea Greciei intr-o enorma datorie. Coruptia s-a agravat in Grecia, asa ca ramane de vazut ce rezultate vor fi obtinute prin programul de stabilitate care promite sa lupte contra mitei intr-o tara considerata printre cele mai corupte din UE. Daca in restul tarilor evaziunea fiscala atinge 10%, in Grecia indicele este de 30%. In alte tari, evazionistii sunt vizitati de autoritatile fiscale. La fel se petrece si in Grecia, cu diferenta ca, pentru a lasa vinovatii nepedepsiti, oficiali primesc "fakelaki", plicuri cu bani. "Am fost intotdeauna o societate construita pe favoruri", declara Bakouris, in medie o familie elena platind anual bacsisuri in valoare de 1.700 euro.
Bakouris, in varsta de 72 de ani, fost director de management in comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice din Atena din 2004, preciza ca doreste sa vada ca cineva va ajunge in inchisoare, pentru ca,