Tara este scindata. ''Romania bugetarilor'' a ajuns sa traiasca exclusiv din bani de imprumut, in timp ce ''Romania reala'', economia privata, se zbate in agonie, fara bani si fara ca statul sa ii dea voie sa respire, spun analistii economici, citati de DailyBusiness.ro. Vom iesi din criza cu totii, sau numai cei privilegiati?
In 2008, economia reala functiona cu motoarele la maxim, rolul statului, al autoritatii, fiind privit drept unul insignifiant. Business-ul privat, sustinut de finantarile externe, tinea in spate Romania bugetara, aparatul de stat, cu tot cu clientii sai politici.
In 2009, criza a impartit Romania. Pe de o parte, Romania reala a resimtit din plin problemele, fiind obligata sa se reinventeze, sa faca sacrificii. Pe de alta, Romania bugetarilor a continuat sa traiasca bine mersi, imuna la "furtuna" de afara.
In timp ce economia reala a facut sacrificii, a taiat in carne vie, cealalta Romanie a gasit ''solutia minune''. In loc sa se reformeze, a preferat sa se imprumute, iar de aproape un an traieste pe datorie. O datorie pe care o plateste, bineinteles, cealalta Romanie, prin taxe si impozite.
Potrivit analistilor economici, Romania traieste un adevarat paradox. Poate sa iasa mai repede decat s-a estimat din criza si asta pentru ca nu si-a cosmetizat economia cu ''infuzii'' de capital de la stat. Adica, mai bine spus, faptul ca Guvernul nu a facut nimic in 2009 pentru a sustine economia, a determinat mediul privat sa isi asume singur masurile anti-criza, iar acum, in fata investitorilor straini, situatia economiei romaneasca este cat se poate de reala. Si asta o face extrem de atractiva.
''E ca si cum ai vedea o femeie fara machiaj, dimineata, la prima ora'', explica analistul Cristian Dinulescu. "Spre deosebire de economiile occidentale, cine se uita la Romania are, in prezent, garantia ca vede