Nivelul redus al taxelor reprezinta de mult timp un avantaj puternic al Elvetiei in lupta pentru atragerea operatiunilor marilor companii multinationale. Acum, insa, o noua lupta se duce, in interiorul tarii, cantoanele concurand puternic pentru a determina companii din intreaga lume sa-si mute sediul pe teritoriul lor, scrie The Wall Street Journal.
Statele elvetiene, cunoscute drept cantoane, ofera taxe extrem de scazute in incercarea de a tenta multinationalele sa-si stabileasca sedii regionale sau alte operatiuni in zona lor. Dintre cantoane, Zug se bucura de un succes atat de mare in aceasta privinta, incat in curand nu va mai dispune de spatiu.
Elvetia ca intreg se lupta cu tari ca Irlanda, Olanda, Marea Britanie si Germania pentru o parte din operatiunile multinationalelor. Desi universitatile de top, eficientul sector public si protectia solida a proprietatii intelectuale sunt atuuri, principalul punct de atractie al Elvetiei este reprezentat de ratele scazute ale taxelor.
Taxa corporatista federala a Elvetiei este de numai 8,5%. Incluzand media taxelor cantonale si municipale, taxa medie corporatista este de 21,2%, comparativ cu aproximativ 30% in Germania si 25,5% in Olanda, conform unui raport al KPMG.
Cantoanele, care se bucura de o mult mai mare autonomie decat statele americane, lupta pentru a atrage multinationale, doua treimi din taxele totale fiind percepute de acestea.
Conform McKinsey, cea mai mare firma de consultanta din lume, Elvetia a atras peste 180 de sedii regionale ale unor mari companii straine in perioada 1998-2008. Numai in ultimii ani, Kraft Foods, Yahoo! si Google si-au stabilit sediile europene in Elvetia, iar peste 150 de companii americane sunt acum prezente aici.
In 2007, Zug a atras 1.600 de noi operatiuni. Anul trecut, a atras numai jumatate din acest nivel, insa oficialii cantonului spun ca sun