Anticarul a fost primul din breasla sa în Piatra Neamţ. Zilnic, are cel puţin 100 de clienţi. Visează să se întoarcă la catedră pentru a preda matematica. Deşi este absolvent de ştiinţe reale, anticarul Dan Constantinescu susţine că ideea de a pune preţ pe carte, şi la propriu şi la figurat, i-a venit de la părinţii săi.
„Ambii sunt profesori şi aveam o bibliotecă impresionantă acasă. Atunci am înţeles cât de mult contează cartea. Prima dată când am început să vând a fost înainte de ’90, în bazarul din oraş. Nu exista niciun anticariat în oraş, iar oamenii veneau să-şi aleagă cărţi de pe tarabă“, îşi aminteşte Dan Constantinescu de începuturile afacerii sale. Primele volume pe care le-a vândut în urmă cu zece ani, când a deschis anticariatul, au fost semnate de Dostoievski şi Eliade.
„Nu există un public ţintă“
De atunci a comercializat peste 400.000 de cărţi. Se bucură că nu există zi în care cititorii pasionaţi să nu-i calce pragul. Zilnic vinde aproape 100 de cărţi, iar clienţii sunt din toate clasele sociale şi de toate vârstele. „Am elevi care se pregătesc pentru diferite materii. Vin pensionari de la căminul de bătrâni. Nu pot spune că există un public ţintă. Oamenii din Piatra Neamţ nu au renunţat la citit, iar la noi găsesc preţuri cu mult mai mici faţă de cele din librării şi volume care nu mai există acum pe piaţă“, prezintă Dan Constantinescu avantajele anticariatului.
Cariera de profesor, dragoste veche
Din punctul său de vedere, în oraş ar mai fi loc de vreo două anticariate, însă şi-ar dori să existe şi un profesor de română care să ştie cum să relaţioneze cu oamenii şi ce să le recomande.
„Mi-e destul de greu să mă adaptez în funcţie de firea fiecăruia. Oamenii sunt greu de citit. Niciodată nu te poţi lua după aparenţe şi mai fac şi greşeli când le recomand anumite volume, însă eu înce