Comunicat de presă
Premieră medicală la spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti
Intervenţie chirurgicală de implant cohlear
3 februarie 2010
O intervenţie chirurgicală de implant cohlear a fost efectuată astăzi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Intervenţia chirurgicală, prima de acest gen din istoria Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a constat în inserarea unui implant cohlear pulsar şi a unui procesor vocal unei fetiţe în vârstă de doi ani şi jumătate, născută cu surditate profundă.
În urma unei analize complexe efectuate de o comisie de evaluare multidisciplinară condusă de Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului, precum şi a examenelor medicale specifice – investigaţii genetice, investigaţii computer tomograf şi rezonanţă magnetică nucleară, examinare psihologică, analize de laborator –, fetiţa a fost selectată pentru a fi operată, implantul cohlear fiind singura soluţie pentru ca ea să poata auzi şi să recupereze limbajul pierdut. „În România, din numărul total al copiilor care se nasc în fiecare an, 1-2% sunt diagnosticaţi cu surditate. Dintre aceştia, aproximativ un sfert sunt diagnosticaţi cu surditate profundă, implantul cohlear fiind singura lor şansă de a auzi. Este foarte important ca atât diagnosticarea, cât şi realizarea intervenţiei de implant cohlear să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă. Recomandăm ca această intervenţie să aibă loc până la împlinirea vârstei de 5-7 ani, pentru a se putea asigura o recuperare cât mai bună a copilului”, a declarat dr. Adrian Tudor, audiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
O astfel de intervenţie chirurgicală costă în jur de 20.000 de euro, sumă ce nu poate fi subvenţionată de stat decât pentru un număr foarte mic de copii. „Consider că un copil opera