Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat ca pentru canonizarea lui Mihai Eminescu sunt prevazuti anumiti pasi in statului BOR, iar parcurgerea acestora dureaza ceva timp.
"Canonizarea cuiva este mai mult decat cinstirea memoriei sale (...) E de apreciat intr-o perioada in care unii incearca sa il denigreze", a declarat parintele miercuri seara la Realitatea TV.
"Canonizarea cuiva presupune criterii si proceduri care nu se bazeaza pe entuziasm(...) Exista proceduri foarte stricte, o parte formala", a mai spus acesta, precizand ca procesul este indelungat iar cercetarea care trebuie facuta amanuntit.
Printre criterii se numara "credinta ortodoxa, evlavia populara", a mai spus acesta, precizand ca "se fac studii temeinice de ordin istoric, liturgic, canonic".
Parintele Constantin Stoica a mai afirmat ca din 1950 si pana anul trecut au fost canonizati 100 de sfinti, iar Biserica Ortodoxa isi propune o mai buna popularizare a acestora.
In privinta lui Mihai Eminescu, "orice propunere facuta in graba poate fi pagubitoare", mai considera acesta, explicand ca situatia a fost similara in cazul lui Stefan cel Mare.
"Cand se canonizeaza cineva, se are in vedere cum a lucrat Harul lui Dumnezeu in persoana respectiva", a mai precizat parintele Constantin Stoica, dezvaluind, in premiera, faptul ca exista o recomandare recenta a Sfantului Sinod ca in perioada urmatoare sa fie analizare cu prioritate propunerile de canonizare ale unor clerici din secolele XIII-XIV.
Parintele a mai anuntat ca a trimis o scrisoare de raspuns initiatorilor acestui proiect de canonizare a lui Mihai Eminescu, in care le-a explicat pasii pe care ar trebui sa ii urmeze in demersul lor, adresandu-se mai intai Eparhiei clujene, care la randul ei, se va adresa Tinutului Mitropo