» Criza economica a dus la un numar-record de suspendari de firme, in judetul Constanta.
» Incasarile la bugetul de stat au scazut cu 1,32% in 2009 fata de anul 2008.
» Finantele au incasat mai putin si din executari silite, din cauza lipsei de lichiditati a contribuabililor.
La nivelul judetului Constanta, pe parcursul anului 2009, 4.966 de societati comerciale si-au incetat activitatea. Potrivit datelor centralizate de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, alte 2.400 de societati au fost radiate, iar 523 au fost dizolvate. In total, 7.899 de firme au disparut, ceea ce inseamna aproape 22 de firme pe zi. La Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta, numarul de suspendari este mai mare, de 5.165. Diferenta provine din faptul ca nu toate firmele suspendate de la registru au fost luate in evidenta ca atare de finante (cele cu datorii, de exemplu). Numarul suspendarilor este cu peste 700% mai mare fata de anul 2008, potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului Constanta.
Avalansa de radieri si suspendari a fost cauzata, in principal, de impozitul forfetar. Suspendarea activitatii unei firme costa putin peste 180 de lei. Suma poate fi mai mare daca exista mai multe sedii secundare. Suspendarea propriu-zisa dureaza cateva zile. Radierea nu este cu mult mai scumpa, dar dureaza mai mult. Tinand cont de aceste sume, multi patroni, mai ales cei care nu isi folosesc firmele, au apelat la aceste solutii in locul achitarii impozitului forfetar.
In ciuda faptului ca aproape 8.000 de firme au ales sa-si incheie, intr-un fel sau altul, activitatea in anul precedent, au existat si cazuri de intreprinzatori care au mizat pe beneficiile crizei. "Anul trecut au fost inregistrate un numar de 4.374 de firme nou- infiintate", spune Corina Tapu, directorul ORC Constanta. Majoritatea acestora, resp