Se implineste un an de la decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, cand instanta internationala dadea dreptate Romaniei in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra.
In acest context, la Kiev, premierul Iulia Timosenko, candidat la alegerile prezidentiale, promite ca daca va ajunge in fruntea tarii va obtine revizuirea deciziei Curtii Internationale de Justitie.
Bogdan Aurescu, agentul Romaniei in procesul cu Ucraina spune, la RFI, ca declaratia sefei guvernului de la Kiev trebuie interpretata in context electoral si aminteste ca deciziile Curtii de la Haga sunt definitive si obligatorii.
"Trebuie sa fim constienti ca aceasta declaratie a fost facuta intr-un context electoral clar. E clar care este miza electorala din Ucraina din acest moment. Din punct de vedere juridic, evident ca hotararea este definitiva si nu poate fi atacata.
Este vorba despre o victorie a dreptului international si atentie, vorbim de o hotarare luata in unanimitate. Imediat dupa lansarea hotararii, autoritatile romane si cele ucrainene au declarat ca vor respecta aceasta hotarare", afirma Bogdan Aurescu.
El precizeaza ca deciziile Curtii Internationale de Justitie se bucura, pe langa respectul juridic, si de o autoritate morala deosebita: "Orice stat care ar contesta, chiar si verbal, existenta validitatii hotararii practic se aseaza el insusi in afara clubului comunitatii internationale in sens larg".
Hotararea Curtii recunostea drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata de 9.700 de km patrati, adica 80% din zona in disputa cu Ucraina.
Potrivit estimarilor specialistilor zona ar contine 70 de miliarde metri cubi de gaze naturale si 12 milioane tone petrol, ceea ce ar asigura independenta energetica a Romaniei timp de apro