Guvernul lucrează la o nouă ordonanţă care să dea deconcentratele pe mâna clientelei politice, deşi Curtea Constituţională a respins de două ori până acum această practică. Sursa: Codrin Prisecaru
Guvernul Boc nu renunţă la numirea clientelei pe linie de partid în deconcentrate, deşi ambele ordonanţe prin care a oficializat anul trecut politizarea administraţiei au fost declarate neconstituţionale.
Mai mult, potrivit unor surse democrat-liberale, premierul le-a promis liderilor PDL din teritoriu, sâmbătă, la Poiana Braşov, că guvernul va da, până la sfârşitul lunii, o nouă ordonanţă care să repună pe funcţii oamenii PDL-ului şi ai UDMRului, ignorând astfel două decizii ale Curţii Constituţionale (CC).
Abrambureala legislativă a dus la situaţia în care doi-trei directori - unul PDL, altul PNL şi altul PSD - ocupă acum acelaşi birou, fiind plătiţi de stat pentru aceeaşi funcţie. Cu toate acestea, instituţiile pe care le conduc sunt practic blocate, cei aproape 3.000 de directori numiţi neconstituţional de Boc neavând până la clarificarea legii drept de semnătură.
27 februarie, termen-limită pentru guvern
Judecătorii CC au respins până acum pe bandă rulandă, ca neconstituţionale, ambele ordonanţe date în 2009 prin care partidele de la putere preluau făţiş puterea până la nivelul instituţiilor din teritoriu subordonate ministerelor de la Bucureşti. Prima, OUG nr. 37/2009, era dată în aprilie, pentru clientela PDL şi PSD. Contestată de PNL, ordonanţa a fost trântită în final la Curte. Cu numai o zi înainte de oficializarea deciziei, guvernul a copiat- o însă integral, introducând-o în textul altei ordonanţe.
Aşa a venit Boc, în octombrie, cu OUG nr. 105/2009 pe care Curtea a dat al doilea verdict de necons tituţionalitate. Ordonanţa şi-a făcut însă efectele: retrogradarea PSD-iştilor şi ocuparea