Piata globala de cloud computing totalizeaza 15 miliarde USD anul acesta si va ajunge la peste 26 miliarde USD in 2013. In Romania, valoarea ei este inca foarte mica – cloud computing devine o alternativa abia anul acesta, cu intarziere fata de Statele Unite, chiar si intr-un domeniu dinamic precum IT-ul. Astazi se lanseaza primul integrator de servicii de cloud din Romania – Appnor. Dragos Manac, business development consultant Sinergetic Clouds, compania care opereaza Appnor in Romania, vorbeste intr-un interviu despre piata romaneasca de cloud computing.
Rep: Ce este cloud computing? In lumea IT se spune ca a devenit un fenomen, dar multe dintre companiile si oamenii din Romania de-abia au auzit de acest concept si putini stiu ce inseamna cu exactitate.
O definitie seaca a cloud-ului ar fi: o solutie de utilizare a resurselor informatice externe, pe care le poti configura in functie de necesitatile tale - servere, spatiu de stocare, aplicatii si servicii. Folosirea se face la cerere si in cantitati variabile, platind doar ceea ce se consuma. Cu alte cuvinte, ce nu folosesti, nu platesti. Practic, vorbim de o evolutie majora in IT, la nivel mondial, bazata pe economia de scara a resurselor providerilor mari, cum ar fi Google. Calitatea serviciilor e insotita de scaderi masive de costuri, deseori peste 50%.
Rep: Ce avantaje reale, palpabile, ar aduce utilizarea aplicatiilor de cloud computing companiilor din Romania?
Secretul este tehnologia care permite companiilor emergente sa egaleze ca resurse tehnice multinationalele. Cele mai performante tehnologii din lume, fara pic de exagerare, sunt disponibile local. Costul de folosire al serviciilor este infim. Companii de 3 sau 3000 de persoane poat folosi imediat serviciile din cloud, iar pretul va fi direct proportional cu utilizarea.
Integratorii de servicii in cloud, cu