Marilena Brăila lucrează de trei decenii ca farmacistă şi spune că mereu a considerat spaţiul idilic al farmaciei un templu sfânt.
Amabilă, foarte volubilă şi săritoare, lasă toată lumea cu o impresie foarte bună după ce o cunoaşte. Aşa este Marilena Brăila, farmacist primar la 30 de ani de vechime în domeniu. Genul de farmacistă care te lămureşte mai bine decât toţi medicii la un loc şi de la care niciodată nu pleci nedumerit. A fost farmacistă în multe locuri în mediul civil, în Galaţi, unde a profesat aproape două decenii, şi în Sibiu.
De opt ani de zile Marilena Brăila lucrează la Farmacia Ambulator a Spitalului Militar de Urgenţă Sibiu şi spune că aici îi place cel mai mult. „Mie nu mi-a plăcut niciodată să lucrez cu banii iar aici, cum toate medicamentele se dau gratuit, mi-a plăcut încă de la început. Nici nu mă gândeam eu în facultate, când făceam armata, că o să ajung să lucrez în sistemul militar. Am fost a doua generaţie de fete care au făcut armata“, povesteşte Marilena Brăila.
„Acum farmacia este doar comerţ“
Nu avea zece ani şi Marilena Brăila ştia că în farmacie îşi va face cariera. Mergea de mâna mătuşei sale la Farmacia 24, loc pe care-l considera de basm, şi visa la momentul în care va prepara medicamente şi-i va face bine pe oameni. „Mi-a plăcut şi-mi place această profesie, datorez acest fapt unei mătuşi care avea o prietenă la Farmacia 24, o doamnă farmacistă foarte respectată. Şi de câte ori mergeam pe acolo, vedeam spaţiul farmaciei ca pe un templu. Erau foarte multe flori, curăţenie, mereu un miros plăcut“, îşi aminteşte farmacista.
Nu-i place ce a ajuns să însemne acum farmacia, pur comerţ, şi cum este privit farmacistul. „Acum farmacia este comerţ iar farmacistul este considerat vânzător. Mie mi-ar plăcea foarte mult să prepar medicamente, dar nu mai sunt doctori care să dea reţete magistrale şi ajung să ni