Declaraţiile pompoase care anunţau tăieri de prime şi sporuri „nesimţite“ sunt contrazise de cifrele bugetului de stat. Salariile de merit şi sporurile pentru condiţii de muncă vor creşte în 2010 faţă de 2009, iar fondurile de premii şi primele de vacanţă sunt la fel de consistente.
Fondurile pentru salarii de merit cresc în 2010 cu mai mult de şase milioane de lei, de la 128,9 milioane de lei în 2009 la 135,4 milioane de lei în acest an, iar totalul sporurilor acordate pentru condiţii speciale de muncă este cu peste 30 de milioane de lei mai mare în 2010.
Mai citeşte şi:
Astfel că aşteptarea creată de guvernanţi referitor la retezarea sporurilor prea mari şi a primelor de merit ori de vacanţă pentru bugetari se dovedeşte a fi, totuşi, prea mare faţă de realitatea cu care se prezintă acum autorităţile.
Drepturile bugetarilor, bătute-n cuie
Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, explică existenţa în buget a acestor sporuri, prime şi salarii de merit: „Acolo unde există contracte colective de muncă, angajaţii îşi vor primi drepturile băneşti prevăzute în contracte".
Printre aceste drepturi se numără primele de vacanţă, prevăzute în contractele colective de muncă semnate anul trecut în diferite instituţii. Prima de vacanţă este echivalentă unui salariu de bază. Salariile de merit sunt şi ele prevăzute în contractele colective, reprezintă 15% din salariul de bază şi se plătesc timp de 12 luni. În general, în fiecare instituţie publică, 15% din totalul angajaţilor beneficiază de aceste salarii de merit. Ele sunt date pentru „rezultate deosebite în activitate".
Sporurile pentru condiţii de muncă sunt: pentru magistraţi, sporul de solicitare neuropsihică - obţinut în instanţă, iar pentru angajaţii din Armată - sporul de radiaţii şi cel de confidenţialitate.
La rândul său, Vasile Marica - liderul Federaţiei sin