Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu se anunta deloc atat unitara pe cat o arata chiar titulatura ei si pe cat o promiteau initiatorii. Scapa de recalculare, adica isi pastreaza pensiile de lux, exact acele categorii profesionale de care sunt legate cele mai mari traume ale Romaniei: securistii si militienii aparatului ceausist.
Potrivit proiectului postat, spre dezbatere publica, pe site-ul ministerului Muncii, legea va avea intr-adevar meritul de a integra intr-un sistem unic pensiile care erau pana acum reglementate prin tot felul de legi speciale. Si tot la capitolul merite este si disparitia aberatiilor de tipul: pensie in functie de venitul (cu toate sporurile, indemnizatiile si primele posibile incluse) din ultima luna sau din ultimele sase luni.
Legea pleaca (art.2) de la cateva principii, intre care cel al contributivitatii (pct. c). Este ceea ce au si promis, in nenumarate randuri, si premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu, atunci cand vorbeau despre pensiile nesimtite ale celor care primesc cu mult mai mult mult decat au contribuit.
Legea prevede anumite diferentieri, insa ele pleaca de la chiar contributie. Astfel, potrivit art. 27, cotele de contributii sunt diferentiate in functie de conditiile de munca. In cazul unor conditii normale, cota este de 31,3 % din baza de calcul, intre care 10,5% datoreaza angajatul, iar 25,8 % angajatorul. In conditiile speciale din domeniul apararii nationale, de ex., contibutia creste la 41,3%, prin majorarea contributiei datorate de angajator.
Diavolul sta insa in detalii, adica spre sfarsitul legii unde este vorba despre recalcularea pensiilor speciale aflate acum in plata si mentionate de articolul 173. Cele mai multe intra in in recalculare "utilizand algoritmul de calcul prevazut de prezenta lege". Adica fostii piloti, magistrati, diplomati, par