Un activist chinez care a trăit mai bine de trei luni în terminalul aeroportului internaţional din Tokyo, după ce autorităţile de la Beijing i-au refuzat accesul în ţară, a primit azi acceptul să plece acasă, relatează AP. Sursa: Reuters Şi în România au fost astfel de cazuri. Familia Mogoş ori familia Codreanu au stat ani de zile pe Aeroportul Otopeni.
"Se poate întoarce la Shanghai de Anul Nou Chinezesc", au anunţat diplomaţii chinezi. Aşa că până atunci, omul a decis să intre în Japonia, cum are o viză care-i permite asta.
Feng în vârstă de 55 de ani "s-a cazat" în aeroport în noiembrie anul trecut. Motivul - a fost refuzat în numărate rânduri să intre în China, când de serviciile de imigraţie din Shanghai, când de companiile aerienei care au refuzat să-l îmbarce.
Aşa că a decis să protesteze, deşi avea o viză care-i permitea să rămână în Japonia. A preferat să nu se mişte de la biroul de control al paşapoartelor. N-a avut acces la automatele cu mâncare şi a supravieţuit cu hrana şi hainele primite de la călători.
Pe aeroport, ca acasă
În tot timpul petrecut în terminal, a încercat să-şi rezolve situaţia. Cu un laptop şi un telefon mobil a ţinut legătura cu susţinătorii săi şi a postat mesaje pe bloguri, site-uri de socializare sau pe Twitter.
Îmbrăcat într-un costum primit cadou de la un turist milos, a părăsit terminalul cu zâmbetul pe buze şi încrezător.
"N-are cum să fiu refuzat din nou. E imposibil. Dacă se întâmplă asta nu e problema mea. E problema guvernului chinez". "După ce am petrecut aici mai bine de 90 de zile, o să-mi cam lipsească locul acesta", a spus uşor trist Feng. Dar e gata să plece. Are şi motive.
"Vreau să fac o baie. E singurul lucru pe care vrea să-l fac când plec de aici", a mai zis bărbatul.
Apărător al drepturilor