Deconspirarea Securităţii, în România, a fost pervertită atât de mult, încât s-a ajuns la perfecta conspirare a Securităţii.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nu doar că a ajuns o instituţie fără dinţi, aflată în imposibilitatea de a mai da verdicte de colaborare, dar este obligat de lege să-i declare necolaboratori pe indivizi care chiar au turnat la Securitate!
Paradoxul total a fost atins de cazul Sorin Roşca Stănescu. Fostul ziarist spune răspicat că a colaborat cu Securitatea, ba, mai mult, că a făcut poliţie politică, dar CNSAS îi dă verdict de necolaborare! Documentele aflate la CNSAS - angajamentul, notele informative, numele de cod H15 şi Deleanu - îi dau dreptate lui Roşca Stănescu. Nu are importanţă: CNSAS insistă, cu antet şi ştampilă, că acesta nu a colaborat şi pace.
Absurdul situaţiei are o explicaţie simplă: CNSAS lucrează pe baza Ordonanţei de Urgenţă numărul 24 din 10 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi la deconspirarea Securităţii. Ordonanţa respectivă, aprobată de Parlament prin Legea nr. 293 din 2008, defineşte în capitolul 1, articolul 2, litera b, ce este acela un „colaborator al Securităţii": „persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".
O mare diversiune! Ordonanţa emisă de Guvernul Tăriceanu - şi conservată de toate Guvernele şi Parlamentele care s-au succedat de atunci - se ia la trântă cu limba română, cu scopul de a introduce o confuzie paralizantă. În dicţionare, cuvântul „colaborator" este definit astfel: „persoană care colaborează (la o acţiune, la o lucrare, la o publicaţie)" - DEX '98; "cel care