In toamna lui 2008, cand pietele financiare din intreaga lume se aflau la un pas de colaps, autoritatile americane, care se aflau in centrul evenimentelor, nu aveau nici cea mai vaga idee in ce directie trebuia facut urmatorul pas pentru a stavili prabusirea.
"Sunt speriat", i-a spus Henry Paulson, secretar al Trezoreriei Statelor Unite in cea mai grea perioada din istoria recenta a sistemului bancar mondial, sotiei sale la telefon la scurt timp dupa falimentul bancii Lehman Brothers. "Nu stiu ce sa fac. "
In acele clipe, pentru ca autoritatile nu aveau un plan de actiune in cazul in care o banca de mari proportii intra in faliment, singura solutie la care mai putea apela Paulson era sa se roage ca sistemul financiar sa nu se prabuseasca, asa cum il sfatuise sotia.
"Eram intotdeauna cu un pas in urma evenimentelor. Era intotdeauna mai mult decat ne asteptam", a spus Paulson la lansarea cartii sale "On The Brink" ("Pe marginea prapastiei"). Teama de o prabusire fara precedent a dolarului si de un colaps al sistemului financiar american a facut autoritatile sa actioneze sub presiunea timpului si sa ia decizii drastice, chiar daca nu stiau intotdeauna daca masura care urma sa fie luata era si cea mai buna. "Am facut tot ce ne-a stat in putinta, si am luat decizii corecte", afirma Paulson, o figura iconica a actualei crize.
Henry Paulson s-a temut ca dolarul ar putea sa o ia pe o panta puternic descendenta in stadiul initial al crizei, cand toti ochii erau atintiti asupra SUA, a declarat el pentru Financial Times.
"Acesta a fost un motiv real de ingrijorare", a spus Paulson cu putin timp inainte de lansarea memoriilor sale. O prabusire a dolarului "ar fi fost catrastrofala", a mai spus el. "Lucrurile nu s-au agravat. Aceasta criza a monedei nationale nu a avut loc niciodata."
Cand evenimentele au inceput sa se precipite si evenim