Poti privi jumatatea plina sau pe cea goala a paharului. Cea de-a 39-a editie a Forumului Economic Mondial a impresionat prin numarul si calibrul invitatilor, dar a deceptionat cu privire la concluziile trase. Una din concluzii, nerostite insa, poate fi aceea ca in prezent, capitalismul este mai ingrijorat de bancheri, decat bancherii de capitalism.
Cele cinci zile de discutii au inceput ambitios, cu intrebari despre cum poate fi reglementat sectorul financiar. Bancherii s-au declarat din start impotriva, avertizand ca reglementarea excesiva va incetini revenirea economica a tarilor.
- 2500 participanti. Peste jumatate (55%) bancheri si oameni de afaceri
-15% femei si 85% barbati
- 200 sesiuni de lucru
- 90 state participante. 30 de presedinti, 70 de premieri si ministri
-28.000 de euro reprezinta cotizatia anuala la WEF a companiilor invitate
- 170.000 euro- 340.000 eur reprezinta cotizatia anuala a partenerilor strategici
- Bugetul anual al WEF: 130 mil franci (87 mil. eur) World Economic Forum in date si cifre Guvernatorul Bancii Europene: sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda
FMI si-a revizuit in crestere previziunile pe 2010. SUA isi revine. Businessurile incep sa capete contur in Vestul Europei. Totul pare sa mearga din nou ca inainte, iar singurele incertitudini care planeaza sunt legate de consistenta relansarii.
"Sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda intr-o depresie", a avertizat obsesiv in cadrul a patru conferinte, Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene. Ca Statele au indreptat erorile facute de segmente ale sectorului privat. E drept, eforturile au dus la cresterea deficitelor publice. Nimeni nu a vorbit despre perioada "post-criza", preferand conceptul de "noua normalit