Iniţiativa legislativă privind interzicerea cianurii în minerit zace la Parlamentul României de peste un an de zile, deşi majoritatea românilor o susţin. Cu ocazia comemorării a zece ani de la producerea dezastrului ecologic de la Baia Mare, ungurii au spus că vor o lege europeană pentru interzicerea substanţei folosite în procesul de extragere a aurului.
Se împlinesc zece ani de la producerea dezastrului ecologic de la Baia Mare, atunci când iazul de decantare de la mina „Aurul“, deţinută de compania australiană Esmeralda, s-a rupt, lăsând un urmă o un peisaj sinistru: 100.000 de metri cubi de apă cu cianură şi metale grele ajunse în Dunăre, mii de tone de peşte mort atât în România, cât şi în Ungaria, păsări şi animale moarte, terenuri şi fântâni otrăvite pentru decenii.
Reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că povestea s-ar putea repeta în condiţiile în care proiectul minier de la Roşia Montană, care prevede extragerea zăcământului aurifer din Munţii Apuseni cu ajutorul cianurilor, ar începe.
Dezastrul de la Baia Mare a fost comemorat atât în România, cât şi în Ungaria. Reprezentanţii ONG-urilor din România şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile folosirii substanţei chimice în extracţia aurului şi argintului.
„Accidentul care s-a întâmplat acum zece ani este fară precedent în ceea ce priveşte poluarea în această parte a Europei. Poluarea cu cianură şi cu metale grele a provocat efecte de neimaginat în ceea ce priveşte ecosistemul din zonă. Nu avem voie să uităm acest lucru şi trebuie să facem tot posibilul ca asemenea evenimente să nu se repete“ a spus ministrul Mediului cu ocazia comemorării.
Ungaria va susţine propunerea la preşedinţia UE
Ungurii au mers însă mai departe şi au făcut o propunere cu această ocazie. Şeful Comisiei de Mediu din parlamentul ţării