Comisionul mediu de administrare a conturilor curente in lei ajunge la 2 lei/luna la nivelul pietei, cel mai mare comision, de 7,5 lei/luna, fiind perceput de Unicredit Tiriac Bank, potrivit datelor de pe site-urile bancilor.
BCR si BRD, cele mai mari banci dupa active, au comisioane de 2,5 lei, respectiv echivalentul a 0,7 euro (circa 3 lei) pe luna. Si ING percepe un comision de administrare a contului Cont'ROL de 28 de lei pe an (echivalentul a 2,3 lei/luna), dar ofera o dobanda de 8% pe an pentru sumele aflate in cont.
Un comision intre 1 leu si 1,5 lei pe luna percep si banci precum Volksbank, Raiffeisen, Piraeus sau Bancpost. Fac exceptie Banca Transilvania si Alpha Bank, care au oferte de conturi curente fara comision si nu isi taxeaza clientii nici pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii. Pe de alta parte, Alpha Bank nu acorda nicio dobanda la sumele din contul curent.
Click aici pentru tabelul comisioanelor
Majoritatea bancilor percep un comision de 0,2% din valoarea tranzactiei pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii si de 0,5% plus 2,5 lei pentru retragerile de la ATM-urile altor banci. BCR are un comision de 0,75% plus 4,5 lei pentru retragerile de la ATM-urile altor banci.
Banci precum ING sau BCR au in oferte si pachete pentru studenti, fara comisioane de retragere de numerar de la ATM-urile proprii si fara comision de administrare.
Pentru retragerile de numerar de la ghiseele si POS-urile bancilor, comisionul variaza intre 0,2% si 2,5% plus o suma, de asemenea, variabila.
Si platile intrabancare fara numerar efectuate de persoanele fizice sunt taxate cu 1-10 lei in functie de valoarea tranzactiei, dar exista banci care nu percep comision pentru platile intrabancare. Pentru platile efectuate in conturile altor banci taxele variaza intre 4 lei si 30 de lei.