Mircea Marian: "Prin înființarea celor două companii energetice de stat se creează un oligopol care va favoriza corupția și ar putea duce la creșterea prețului la energie".
Cu oarecare discreţie, CSAT a aprobat, la ultima sa şedinţă, ca întregul sector energetic de stat să fie împărţit în două companii, poetic denumite „Electra” şi „Hidroenergetica”.
Această decizie face ca România să se întoarcă în epoca Văcăroiu, când statul controla, prin RENEL, domeniul considerat strategic al energiei. În iunie 2009, oficialii Băncii Mondiale i-au transmis public lui Videanu că ceea ce ar trebui să facă este să privatizeze com pa niile deţinute încă de stat. „Reforma trebuie continuată, dar prin privatizare, prin noi investiţii, nu prin reorganizarea actualelor unităţi de generare”, a declarat Benoit Blarel, country manager al biroului local al BM.
Videanu a ignorat sfatul şi este evident că deciziile sale au sprijinul preşedintelui Băsescu. Unica diferenţă faţă de PSD este că social-democraţii doresc o singură companie energetică, în timp ce guvernarea PDL a creat două, ca să aibă ce împărţi la clientela politică.
În fapt, Videanu a înfiinţat două instituţii netransparente, corupte şi care nu vor găsi bani de investiţii decât la statul român. Pierderile unor structuri nerentabile, precum Compania Naţională a Huilei (CNH), vor fi acoperite de unităţi profitabile, cum ar fi, de exemplu, hidrocentralele. De altfel, Videanu mai pregăteşte o măsură specifică economiei etatiste patronate de Văcăroiu: ştergerea datoriilor CNH, care în octombrie 2009 se ridicau la 3,53 miliarde de lei.
Iar la conducerea uneia din cele două megacompanii energetice, PDL îl va instala pe un afacerist unsuros provenit din PSD, Mihai David. Omul nu a avut mai nicio legătură cu energia până în 2009, când ministrul economiei i-a oferit postul de