Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune ca tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea (FP) pe sistemul alternativ ROTC, proiect lansat de brokeri, este doar la cateva zile distanta, insa directoratul Fondului cere asigurari ca sistemul functioneaza.
Asociatia Brokerilor sustine ca a obtinut acordul Ministerului Finantelor Publice, actionarul majoritar al FP, si pe cel al managementului Fondului pentru tranzactionarea actiunilor FP pe sistemul alternativ ROTC. Pentru ca tranzactiile sa devina posibile, directoratul Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, trebuie sa semneze un act aditional la contractul registru al Fondului cu Depozitarul Central prin care Fondul sa precizeze aceasta metoda suplimentara prin care se face cesiunea de titluri.
In prezent, tranzactiile se realizeaza prin contract de vanzare-cumparare intre parti pe baza caruia se realizeaza transferul de proprietate la Depozitar.
"Am reusit sa convingem Ministerul de Finante despre plusul de transparenta asupra pretului pe care il va aduce tranzactionarea pe ROTC. Directoratul Fondului ne sustine si este de acord sa semneze actul aditional la contractul de inregistrare la Depozitar. Astfel ca pot spune ca tranzactionarea actiunilor FP este doar la cateva zile, daca nu cateva ore distanta", a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Unul dintre argumentele cu care Asociatia Brokerilor a obtinut acordul conducerii Fondului, care initial declara ca este nevoie de acordul actionarilor pentru tranzactiile pe ROTC, este faptul ca societatea de brokeraj ceha Wood&Co a listat la Bursa de la Viena un produs structurat care are ca activ suport actiunile FP si care ofera in premiera o cotatie oficiala a actiunilor.
"Pana la urma tot raul a fost spre bine. Produsul structurat al celor de la Wood a jucat un rol in convingerea autoritatilor locale", a mai spus pr