Pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, “prinţesa gazului”, Iulia Timoşenko, scoate din mânecă un as prea des folosit în politica ucraineană: bătălia cu România. De data aceasta, însă, se referă la un dosar pe care îl consideram bun-încheiat şi rămas în urmă: cel al platoului continental al Mării Negre, acela în care s-a discutat, între altele, şi despre statutul Insulei Şerpilor.
“Platoul continental al Mării Negre este independenţa noastră economică şi politică, este puterea şi competitivitatea statului nostru” a spus Timoşenko. “Aşa că mă voi strădui să restabilesc dreptatea, în favoarea Ucrainei”. Declaraţiile făcute în cadrul unui miting electoral, undeva în vestul Ucrainei, se referă la independenţa economică datorită rezervelor de gaz care se bănuieşte că s-ar afla în acest platou al Mării Negre. Şi, mai spune Timoşenko, va cere Curţii Internaţionale să schimbe “decizia nedreaptă” la adresa Ucrainei. Premierul ucrainean susţine că rezervele din platoul Mării Negre ar asigura independenţa energetică a Ucrainei vreme de mai multe sute de ani, dacă vor fi exploatate prin metode moderne.
Ghinion pentru Ucraina! Se pare că va rămâne fără această independenţă energetică pe care o visează şi pe care, sincer, i-o dorim şi noi pentru că ar fi convenabilă din punct de vedere al politicii externe româneşti. Dar nu în detrimentul independenţei energetice româneşti. Pentru că decizia Curţii Interaţionale de Justiţie, date acum un an, este obligatorie, definitivă şi executorie imediat din momentul pronunţării sale. Şi prin acea decizie se acorda României cam tot ceea ce solicitase: adică aproximativ 80% din suprafaţa aflată în dispută.
Promisiunile blondei de la Kiev sunt baloane de săpun. O astfel de decizie nu poate fi revizuită. Mai ales că ambele părţi s-au angajat să o respecte. Timoş