» De fiecare data cand bunul-simt incearca sa puna piedica avantului preturilor in bulele speculative, apar instantaneu analisti care afirma ca greselile trecutului nu pot fi repetate, ca lucrurile se fac mai bine, fundamentele sunt mai solide etc. Dupa care vine prabusirea…
» Doi economisti cu autoritate, Reinhart si Rogoff, fac o veritabila trecere in revista a 250 de crize financiare si economice din 66 de state, timp de 8 secole, care arata cum increderea si pietele financiare se pot prabusi aproape instantaneu.
Sub o forma sau alta, cu aceasta idee – "de data asta e diferit" – ne-am intalnit deseori in ultimii ani. De ce merita euro doar 3,1 lei in 2007 cand in urma cu 3 ani era 4 lei? "De aceasta data e diferit, Romania a intrat in UE, procesul de integrare duce la aprecierea monedelor regionale". De ce BET-FI ar ajunge la 100.000, de vreme ce dividendele reprezentau mai putin de 1% din pretul SIF-urilor? "Ei, e alta poveste acum, nu mai conteaza dividendul, importante sunt activele". E sanatoasa cresterea economica a Romaniei din 2007-2008? "Cum sa nu, nu vezi ca e atata nevoie de unitati locative noi, ca strainii se napustesc sa investeasca aici, nu are nici o legatura cu perioada 1996-1997, nu exista capital speculativ".
De ce sa platesc 100.000 euro pentru un apartament in Militari, cand in urma cu 10 ani era doar 10.000 euro? "Da, dar acum e altceva, cumpara repede, ca nu mai prinzi nici la 100.000, piata imobiliara nu poate merge decat in sus". si exemplele pot continua. "Sfatul ca vechile reguli de evaluare nu mai functioneaza este urmat cu entuziasm. Analistii si, prea des, chiar oficialii guvernamentali arata ca lucrurile se fac mai bine decat in trecut, suntem mai inteligenti si am invatat din greselile trecutului. De fiecare data societatea se autoconvinge ca actualul boom al preturilor, in mod diferit fata de