Compania care vrea să extragă aurul din Apuseni a dat contracte unor firme de care nu sunt străini nici primarul, nici unii consilieri locali sau judeţeni, fie direct, fie prin rudele apropiate. Sursa: Andrei Spirache
1 /.
Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a devenit profitabil pentru unii înainte ca producţia propriu-zisă să înceapă. Compania care deţine licenţa, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cheltuieşte anual câteva sute de mii de euro pentru a câştiga bunăvoinţa comunităţii locale, prin investiţii în infrastructură sau programe sociale.
Banii ajung, printre altele, la firme controlate de actuali sau foşti aleşi locali, judeţeni ori ONG-uri, care ar avea astfel tot interesul să susţină derularea exploatării aurifere.
În plus, printre angajaţii RMGC figurează consilieri locali sau, dacă nu ei, rude ale acestora. Oficialii se apără spunând că în zonă se găseşte foarte greu de muncă, dar în această situaţie, pentru compania minieră drumul spre obţinerea diverselor avize nu pare a fi greu.
Un exemplu este cel al consilierului judeţean Adrian Dumitru Bendea (PDL), care este membru în Consiliul de Administraţie (CA) al RMGC, poziţie de pe urma căreia câştigă anual suma de 50.000 de lei, potrivit declaraţiei sale de interese completate în iunie 2009. În CA-ul companiei RMGC a fost numit la începutul anului trecut, cu mandat de patru ani, ca reprezentant al statului român (Ministerului Economiei - n.r.).
Pe de altă parte, el nu ezită să facă afaceri, prin firma Ady International Tran sport, cu compania unde trebuie să susţină interesele statului. „Toată lumea a lucrat cu RMGC. Colaborez cu ei de când au venit, din ’97, pe comenzi - transporturi oameni, marfă etc., în funcţie de necesităţi. Pentru oricine face comandă lucrăm, numai să fie, că aici în zonă e o problemă. Trebuie