”Omenirea are nevoie de un tratat de pace care sa previna ca atacurile informatice sa se transforme intr-un razboi, a declarat seful principalei agentii ONU pentru comunicatie si tehnologie, transmite AFP. Hamadoun Toure, secretarul general al International Telecommunications Union, a facut aceste afirmatii in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos” (hotnews.ro).
”Persoanele care îşi petrec un număr mare de ore surfând pe internet sunt mai predispuse de a suferi de depresie, potrivit unui studiu britanic recent, publicat în revista Psychopathology” (realitatea.net).
Citind astfel de știri (una de luni, alta de astăzi), mi-am reamintit un text scris cu nostalgia omului crescut cu mașina de scris în brațe (da, acea mașină tâcâitoare, cu bandă neagră, roșie sau… violetă ). Un text despre virusul universal – Alexandria.
Peste 10 ani, peste 50 sau peste 100, la asta se va ajunge – întreaga memorie a umanităţii va fi parcată în mediul virtual. Nu vor mai exista cărţi, ziare ori biblioteci. Totul va fi pe hard-uri, stik-uri, dvd-uri şi mai ştiu eu ce mijloace ultra-performante de stocare se vor inventa.
Totul va fi la liber şi totul va fi interconectat pentru ca oricine, oricând să poată accesa absolut orice: de la istorie la geografie, biologie, astronomie şi până la cele mai intime date personale.
Nu vor mai exista profesori şi şcoli, pentru că ar fi inutili şi inutile. Să scrie, să citească şi să utilizeze tastatura se poate învăţa şi de la mama ori tata. Iar restul informaţiei e la un click distanţă. În cel mai rău caz, vor exista roboţi care le vor ţine locul învăţătorilor şi profesorilor. De cercetare şi dezvoltare se vor ocupa tot roboţii, dotaţi cu creiere pozitronice (mai exact cu inteligenţă artificială, pentru cei mai puţin familiarizaţi cu Asimov).
Ei bine, când se va ajunge la acest stadiu al dezvoltării, mai visez un l