Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord de principiu în vederea ratificării unui nou tratat de dezarmare nucleară. Textul negociat la Geneva îi va succeda tratatului Start, semnat în 1991 şi expirat în decembrie anul trecut. Ştirea că SUA şi Rusia ar fi gata de un nou acord de dezarmare nucleară a fost dezvăluită de Wall Street Journal, ziar financiar american.
Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord de principiu în vederea ratificării unui nou tratat de dezarmare nucleară. Textul negociat la Geneva îi va succeda tratatului Start, semnat în 1991 şi expirat în decembrie anul trecut.
Ştirea că SUA şi Rusia ar fi gata de un nou acord de dezarmare nucleară a fost dezvăluită de Wall Street Journal, ziar financiar american, care precizează că ultimele detalii ale textului au fost reglate cu ocazia venirii la Geneva a unui emisar al preşedintelui Barack Obama.
Viitorul tratat ar impune celor două state să deţină cel mult 1675 de focoase nucleare. Nimic nou însă aici, întrucât această cifră fusese deja evocată de preşedinţii Obama şi Medvedev la summit-ul lor din iunie trecut. Numărul de vectori nucleari, rachete deci cu încărcături simple sau multiple, autorizat de noul acord s-ar situa însă între şapte sute şi opt sute, cifră inferioară obiectivului afişat anul trecut, când se vorbea de cinci sute până la o mie o sută de vectori.
Sursa citată de Walll Street Journal previne că redactarea formală a noului tratat ar mai putea lua "între o săptămână şi două luni". Acest acord ar putea să fie urmat de noi discuţii, legate de această dată de armele nucleare tactice susceptibile să fie utilizate pe câmpul de luptă.
Tot atâtea veşti bune, aşadar, pe frontul dezarmării care nu-i pot decât încuraja pe cei două sute de participanţi la Paris, la Conferinţa "Global Zero" consacrată denuclearizării planetei, unul dintre obiectivele afişate de Barac