Domnul Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, este doctor in economie la Harvard University, si-a obtinut licenta in economie la Washington State University si are doua masterate obtinute la Oxford University, respectiv la Princeton University. In ultimii douazeci de ani Romania insasi a produs experti cu diplome compatibile, poate chiar similare – cat priveste institutiile academice de la care au emanat –, dar nu as putea spune nici cati dintre ei s-au intors acasa, nici daca sistemul din Romania le-a oferit sansa de a face o cariera pe masura asteptarilor lor in sistemul public. Nu mi-e clar nici daca sfera capitalului privat de la noi este un mediu propice dezvoltarii unor asemenea experti.
Deocamdata, aflu dintr-un articol vechi de cateva luni ca, de pilda, "Corina Tarnita, Andrei Ilie si Theodor Brasoveanu, cei mai buni studenti romani din strainatate, spun ca nu s-ar intoarce in Romania. scoala serioasa, perspective pe piata muncii si un trai civilizat. Trei motive pentru care tinerii cercetatori, premiati in Romania, au ales Occidentul". Chiar daca, in mod natural, tara noastra livreaza inteligentei universale resurse umane viabile, ea nu dispune de culoarele necesare integrarii acestora in circuitul national.
Chestiunea nu este doar ingrijoratoare, cum parea in trecutul apropiat, ci de-a dreptul dezastruoasa. De ce? Pentru ca Romania tocmai traverseaza un moment cand ar avea mai mare nevoie ca oricand de oameni cu niveluri de educatie compatibile cu acela al expertilor FMI. Fiindca, iata ce declara dl Jeffrey Franks: "... sper ca romanii si Guvernul roman inteleg ca programul Fondului inseamna un set de politici reformiste care sa ajute Romania.
FMI nu este Inchizitia pentru comunitatea europeana. In acelasi timp, fara bani, reformele nu pot fi puse pe picioare. De aceea, sper ca