100% din participanţii unui focus grup sunt de părere că Mugur Isărescu va fi următorul preşedinte al României. Focus grupul a fost organizat ad-hoc, acum câteva luni, într-o cârciumă de către participanţii înşişi - cinci ziarişti de economic cu opţiuni politice diferite.Discuţia avea loc în perioada încă fierbinte a săptămânilor care au urmat alegerilor prezidenţiale. Argumentul principal era că cine ar mai putea fi o opţiune potrivită pentru funcţia de şef al sta
100% din participanţii unui focus grup sunt de părere că Mugur Isărescu va fi următorul preşedinte al României. Focus grupul a fost organizat ad-hoc, acum câteva luni, într-o cârciumă de către participanţii înşişi - cinci ziarişti de economic cu opţiuni politice diferite.
Discuţia avea loc în perioada încă fierbinte a săptămânilor care au urmat alegerilor prezidenţiale. Argumentul principal era că cine ar mai putea fi o opţiune potrivită pentru funcţia de şef al statului decât Isărescu,în condiţiile în care toţi politicienii sunt compromişi, pătaţi sau au dezamăgit.
Acum vin cu un nou argument. După ce a introdus mecanismul de ţintire a inflaţiei, după ce a ţinut în frâu creditarea, în 2007-2008, fapt care ne-a ferit de o adevărată criză a creditelor neperformante, scopul cel mare al lui Isărescu este intrarea României în Zona euro. Evenimentul este programat să se întâmple în anul 2015, dar va fi mai mult formal, dacă va fi. Asta deoarece noi trebuie să îndeplinim toate condiţiile cu doi ani înainte să intrăm în Euro zone.
Guvernatorul BNR are două instrumente mari şi late cu care influenţează economia României: cursul de schimb şi dobânda de politică monetară. Iar unul dintre aceşti piloni ai activităţii băncii centrale, cursul de schimb valutar, va dispărea odată cu intrarea României în Zona euro.
În acest context, cu mai puţine in