Efectele generate de erorile unor funcţionari distraţi care au ajuns să completeze mecanic formulare au ieşit la iveală în Banat.
Din pricina unor greşeli din neatenţie, sau mai rău, din nepăsare, liniştea unor reşiţeni a fost umbrită de nişte scrisori trimise de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraş-Severin, prin care cetăţenilor li se cere să plătească sume aberante, de mii de lei, pentru CAS-ul restant din 2004. Nadia Potocean este profesor în cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi a aflat recent că are de plătit o datorie exorbitantă. „Am primit o înştiinţare prin care CJAS îmi cere 8.600 de lei, pentru că am lucrat în 2004 şi am fost plătită «cu ora», dar CAS-ul a fost livrat de Universitatea «Eftimie Murgu»”, a spus Nadia Potocean.
Dator din cauza birocraţiei
Constantin Drăghici, un om de afaceri din Timişoara, luptă cu Finanţele să îşi recupereze o amendă de aproape un miliard de lei vechi, pe care statul i-a aplicat-o. În 2005, firma lui Drăghici a fost verificată, iar în urma controlului, societatea a fost penalizată cu 50.000 de lei pentru nereguli fiscale. Bărbatul a contestat decizia, ajungându-se la procese în instanţă. „Am fost executat silit şi mi s-au luat în total 80.000 de lei, amendă plus penalităţi”, a spus Constantin Drăghici.
La un alt control efectuat de fisc, inspectorii au dat şi o decizie de impunere pentru banii deja încasaţi. După ce Drăghici a contestat procesul verbal prin care a fost amendat, actul a fost anulat, dar omul nu îşi poate primi banii din cauza birocraţiei, pentru că nu a atacat şi decizia de impunere. „Nu se încadrează în prevederile legale de a i se restitui vreo sumă”, a spus Mircea Simeria, şeful serviciului Controale Firme Mijlocii.
Erorile trebuie contestate
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş admit că astfel de erori sunt posi