Capitalele occidentale îşi exprimă neliniştea după noile experimente realizate de Iran cu rachete capabile să transporte în spaţiu animale vii. Marea întrebare este dacă nu cumva Iranul va utiliza într-o bună zi această tehnologie în scopuri militare. După al doilea Război Mondial, mai multe ţări care doreau să joace un rol important pe planetă au făcut eforturi inimaginabile pentru a se dota cu arma nucleară, după modelul Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii sau Rusiei.
Capitalele occidentale îşi exprimă neliniştea după noile experimente realizate de Iran cu rachete capabile să transporte în spaţiu animale vii. Marea întrebare este dacă nu cumva Iranul va utiliza într-o bună zi această tehnologie în scopuri militare.
Am putea spune că după moda (sau mai curând obsesia) nucleară, ne aflăm acum în faţa unei mode sau obsesii spaţiale. După al doilea Război Mondial, mai multe ţări care doreau să joace un rol important pe planetă au făcut eforturi inimaginabile pentru a se dota cu arma nucleară, după modelul Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii sau Rusiei.
Deviza lor a fost cam aceasta : ai bomba atomică, eşti luat în serios. Nu ai bomba atomică, atunci rişti ca destinul tău să fie dictat de alţii. În virtutea acestei concepţii, ţări mari, dar cu o populaţie săracă, precum China, India sau Pakistanul s-au dotat cu arma atomică. Exemplul a fost continuat de Coreea de Nord, iar acum pe această cale se află Iranul.
În paralel, de puţină vreme, aceste ţări sunt obsedate şi de cucerirea spaţiului. Cu o mândrie evidentă, Teheranul a anunţat că a trimis în spaţiu un şobolan, câteva broaşte ţestoase şi câţiva viermi. Să ne amintim că în 1957, când sovieticii au trimis o căţea în spaţiu, pe nume Leika, reuşita tehnologică a Uniunii Sovietice a fost un şoc planetar.
Acela a fost şi momentul când americanii au decis să investească masiv în progra