Investigaţia este folosită ca test de screening pentru evaluarea nivelului mineralelor esenţiale, dar şi toxice din organism. Cu ajutorul acestei metode neinvazive pot fi determinate şi prevenite oboseala cronică, ateroscleroza, hipercolesterolemia, afecţiunile glandei suprarenale şi tiroidei.
În termeni de specialitate, investigaţia firului de păr este cunoscută sub denumirea de analiză minerală tisulară (AMT). „Această analiză de laborator reprezintă un test analitic care măsoară nivelul de minerale din firul de păr uman de la nivelul scalpului.
Calciul, aliatul siluetei tale
Totul despre orhideea de Singapore
Conform cercetărilor efectuate în Statele Unite şi în Europa, nivelul mineralelor din ţesuturi este în strânsă legătură cu cel al mineralelor din firul de păr. Analiza reprezintă practic o biopsie tisulară neinvazivă, atât pentru că probele sunt uşor de prelevat, cât şi datorită
faptului că părul este în contact permanent cu mediul exterior", explică medicul rezident chirurg Gabriel Mogoş, cu competenţă în realizarea ATM, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.
În cazul persoanelor care suferă de calviţie sau de alopecie, probele pot fi prelevate de la nivelul axilelor sau chiar din unghie, deoarece există acelaşi tip de ţesut. Analiza minerală tisulară constă în prelevarea unui eşention de păr, de 3-4 centimetri lungime de la scalp în sus, care cântăreşte aproximativ un gram.
Probele se trimit spre analiză la un laborator în străinătate, iar rezultatele sunt disponibile în aproximativ trei săptămâni.
Depistează intoxicaţiile cronice
AMT este o investigaţie mult mai precisă decât cea a sângelui. „Spre deosebire de testele de sânge, la care valorile biologice sunt influenţate de gradul de oboseală, de dietă sau de poluare, această investigaţie permite evaluarea dinam