Germana, franceza, italiana şi maghiara sunt limbi străine care, odată cunoscute, pot constitui un mare avantaj pentru găsirea unui loc de muncă şi dezvoltarea profesională a timişorenilor. Toate acestea, în condiţiile în care engleza a devenit de mult timp o necesitate.
„Dacă în urmă cu zece ani engleza era un avantaj, acum necunoaşterea ei este un mare dezavantaj”, a declarat Cristian Huzău, specialist în resurse umane la compania Adecco. Potrivit acestuia, angajatorii din domeniile IT sau financiar sunt cei mai mari vânători de timişoreni care vorbesc bine mai multe limbi străine.
Lipsa experienţei şi necunoaşterea unei limbi străine trimite absolvenţii la locuri de muncă mult sub calificarea lor.
Absolvenţi IT nevoiţi să lucreze la bandă
Pentru timişoreanca Diana Doroi, necunoaşterea unei limbi străine a constituit un mare dezavantaj la angajare. Tânăra lucrează la bandă, deşi are diplomă de inginer, fiind absolventă a Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.
„Nu mi-am găsit niciun job pentru că nu ştiam limba engleză, nu am avut nici experienţă şi era concurenţă mare”, a explicat Diana. La pol opus se situează inginerul Emanuel Petruţ, care a absolvit tot Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, dar care vorbeşte fluent engleza, franceza şi italiana. În numai şase ani, Emanuel a lucrat pe patru continente şi şi-a clădit o carieră de succes în companii mari din domeniul telecomunicaţiilor.