Banca naţională a redus dobânda-cheie cu 0,5 puncte, la 7%, ceea ce dă un impuls redresării creditării
Baltazar: BNR încurajează astfel băncile să practice dobânzi mai mici
"Nivelul dobânzii nu este însă atât de mare încât să facă leul neatractiv"
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, ieri, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabilă începând de astăzi, însă a menţinut ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%. În urma unei astfel de decizii am putea asista, în perioada următoare, la o revenire a creditării, în condiţiile în care, în ultima perioadă, atât populaţia cât şi firmele cu greu au mai reuşit să se mai încadreze în condiţiile băncilor în momentul în care intenţionau să contracteze un credit.
Un astfel de nivel al dobânzii de politică monetară nu a mai fost înregistrat din 2007, nivelul de la 7% pe an ajungând atunci la nivelul minim istoric pentru rata utilizată de BNR. Decizia de ieri a băncii naţionale a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici, aceştia mizând pe o reducere cu 0,5 puncte procentuale ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării. Cu toate acestea, singurii care mizau pe o reducere mai agresivă a dobânzii erau analiştii ING, aceştia luând în calcul şi o reducere de până la 6,75%.
"Perspectivele indică continuarea procesului de dezinflaţie"
Este pentru a doua oară în acest an când BNR decide tăierea dobânzii de politică monetară cu 0,50%, după ce în cadrul primei şedinţe de politică monetară din ianuarie 2010, consiliul de administraţie al băncii centrale a redus dobânda-cheie de la 8% la 7,5% pe an. "Perspectivele indică continuarea procesului de dezinflaţie, după o temporară accelerare a ratei inflaţiei în luna ia